Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βιολογία Επιλογής Β’ Λυκείου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βιολογία Επιλογής Β’ Λυκείου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βιολογία Επιλογής Β’ Λυκείου
Επιθηλιακος Ιςτος Βιολογία Επιλογής Β’ Λυκείου

2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΣ? Ιστός(< ‘ίστμι= τοποθετώ) είναι ένα σύνολο κυττάρων που έχουν όμοια ή παρόμοια κατασκευή και επιτελούν την ίδια λειτουργία. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΗΛΙΑΚΟΣ ΙΣΤΟΣ? Επιθηλιακός ιστός είναι ο τύπος του ιστού που καλύπτει τις εκτεθειμένες επιφάνειες του σώματός μας. Διακρίνεται σε καλυπτήριο και αδενικό.

3 Τομή καλυπτήριου επιθηλιακού ιστού:

4 Αδενες Αδένας: Ονομάζεται κάθε ζωικό όργανο που παράγει ουσίες χρήσιμες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού π.χ. σάλιο, ιδρώτας, χολή, σπέρμα, σμήγμα κ.ά. Χωρίζονται σε: Ενδοκρινείς αδένες που παράγουν και εκκρίνουν ορμόνες. Εξωκρινείς αδένες που παράγουν τα διάφορα υγρά του σώματος και διαθέτουν ένα σωληνάκι ώστε να προωθούνται τα υγρά στην επιφάνεια του σώματος Μικτοί αδένες που παράγουν εκρίμματα αλλά και ορμόνες. Λεμφαδένες που παράγουν λεμφοκύτταρα.

5 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ και ΣΚΟΠΟΣ:
Μεταφέρει ουσίες από τη μια πλευρά της δερματικής στοιβάδας στην άλλη. Τα κύτταρα του επιθηλιακού ιστού απορροφούν ουσίες από την μία πλευρά της στιβάδας και τα μεταφέρουν στην άλλη. Η κάλυψη των επιφανειών του σώματος. Ο ιστός αυτός είναι αρκετά ελαστικός και ανθεκτικός και είναι κατάλληλος για τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτές τις επιφάνειες.( π.χ. πίεση) Η σύνθεση και η έκκριση ουσιών όπως ιδρώτας, βλέννα κ.α.

6 ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ:
Λεύκη :  Νόσος της μελανίνης του δέρματος, το οποίο τοπικά αποχρωματίζεται. Ακμή: Συνήθης νόσος των σμηγματογόνων αδένων, η οποία περιλαμβάνει τα γνωστά σπυράκια της ακμής Ψωρίαση: Είναι μια δυσλειτουργία του δέρματος και προκαλεί κόκκινες φολιδωτές κηλίδες οι οποίες καλύπτονται από λέπια.

7 ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ:

8 Καρκίνος του Δερματος:
Καρκίνος του Δερματος: Είναι μία νόσος στην οποία καρκινικά κύτταρα ανευρίσκονται στις εξωτερικές στοιβάδες του δέρματος. Είναι πιο συχνός σε ανοιχτόχρωμα άτομα που έχουν εκτεθεί πολύ στην ηλιακή ακτινοβολία. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο, αλλά είναι συχνότερος στις εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές, (π.χ. το πρόσωπο, ο λαιμός, τα κάτω χείλη, τα χέρια) Η αρχική εμφάνιση, είναι η εμφάνιση ενός μικρού "σπυριού", μιας πληγής που δεν επουλώνεται ή υπάρχει ένα μικρό κόκκινο ογκίδιο. Τις περισσότερες φορές είναι ιάσιμος Θεραπεία με Laser Τοπική χημειοθεραπεία Ακτινοβολίες Χειρουργική αφαίρεση

9 Συνηθεστερες παθησεισ
Καρκίνωμα Καρκίνωμα στο αυτί

10 Παρουσίαση στα πλαίσια της Βιολογίας Β’ λυκείου ως μάθημα επιλογής
Από τις μαθήτριες: Μπούα Ειρήνη Β΄2 Μπούζα Ελευθερία Β΄2 Παπαδάτου Ελισάβετ Β΄3 Ηλιάνα Χατζημήτρου Β ΄3 ΤΕΛΟΣ^.^


Κατέβασμα ppt "Βιολογία Επιλογής Β’ Λυκείου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google