Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τύφλωση Αλίνα Ζαρίτσκαγια Κατερίνα Θεοδώρου Μικαέλλα Χρυσοστόμου Χριστόδουλος Παύλου Χριστόδουλος Αγαπίου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τύφλωση Αλίνα Ζαρίτσκαγια Κατερίνα Θεοδώρου Μικαέλλα Χρυσοστόμου Χριστόδουλος Παύλου Χριστόδουλος Αγαπίου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τύφλωση Αλίνα Ζαρίτσκαγια Κατερίνα Θεοδώρου Μικαέλλα Χρυσοστόμου Χριστόδουλος Παύλου Χριστόδουλος Αγαπίου

2 Τύφλωση Υπάρχουν 2 κατηγορίες ανθρώπων με τύφλωση:
α) Πλήρης τύφλωση η οποία μπορεί να είναι εκ γενετής β) Μειωμένη όραση Αίτια της τύφλωσης υπάρχουν πολλά.  Κύρια αιτία της τύφλωσης είναι ο καταρράκτης ο οποίος οφείλεται για το 47,3% των συνολικών τυφλώσεων.  Άλλα κοινά αίτια είναι το γλαύκωμα, ο εκφυλισμός της ώχρας κηλίδας λόγω ηλικίας, ο σακχαρώδης διαβήτης και τα οφθαλμικά τραύματα.

3 Χαρακτηριστικά Τύφλωσης
Δυσκολία προσανατολισμού. Τα άτομα που δεν βλέπουν έχουν έντονα αυτό το πρόβλημα μιας και τα μάτια αποτελούν το βασικότερο όργανο του ανθρώπου για την εκπλήρωση αυτής της λειτουργίας. Δυσκολία στην πρόσβαση σε πληροφορίες. Τα άτομα με τύφλωση δεν μπορούν να ενημερώνονται τόσο εύκολα για τις νέες εξελίξεις εφόσον δεν είναι σε θέση να διαβάσουν και να δουν οπτικές πληροφορίες (π.χ ειδήσεις, διαφημίσεις κ.λ.π) Δυσκολίες κίνησης. Ιδιαίτερα σε δημόσιους- πολυσύχναστους χώρους και σε χώρους με πολλά επίπεδα όπως θέατρα, κινηματογράφους και γήπεδα. Δυσκολίες στην εκπλήρωση βασικών λειτουργιών τους όπως τροφή, μπάνιο, τουαλέτα, πλύσιμο ρούχων και ντύσιμο. Έλλειψη τρόπων διασκέδασης και ψυχαγωγίας που θα τους κάνουν τη ζωή πιο ευχάριστη και λιγότερο επίπονη. Δυσκολίες στην συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες τόσο ομαδικές όσο και ατομικές για την υγεία του σώματός τους.

4 Προβλήματα επικοινωνίας
Face to face επικοινωνία ένας τυφλός με ένα άνθρωπο χωρίς προβλήματα όρασης μπορούν να ακούσουν ο ένα τον άλλο, αλλά δεν θα έχουν οπτική επικοινωνία. Ο άνθρωπος χωρίς προβλήματα όρασης πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία του στο τυφλό αγγίζοντας τον, έτσι δηλώνει την παρουσία του στο τυφλό. Χωρίς όραση είναι δύσκολο κάποιος να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό υπολογιστή για να συνομιλήσει στο internet, μια προτεινόμενη λύση για το πρόβλημα αυτό είναι η νέα τεχνολογία των smart phone (android, IOS της apple siri) έχουν φωνητική αναγνώριση με αποτέλεσμα οι τυφλοί να μπορούν να χρησιμοποιούν και τις τεχνολογίες. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να διαβάσουν βιβλία. Μία λύση είναι τα βιβλία με  το σύστημα Μπράιγ και τα audio books.

5 Βοηθήματα/Τεχνολογίες για την επικοινωνία ατόμων με αναπηρίες όρασης
Βοηθήματα/Τεχνολογίες για την επικοινωνία ατόμων με αναπηρίες όρασης

6 Βιονικό Μάτι Σύμφωνα με μελέτες μπορεί να αποκαταστήσει την όραση σε τελείως τυφλά άτομα. Με το σύστημα αυτό μπορεί ο τυφλός να διακρίνει αντικείμενα και άλλους ανθρώπους. Μέσω εμφυτεύματος στον εγκέφαλο το οποίο συνδέεται με μια κάμερα που βρίσκεται σε γυαλιά, διεγείρεται ο οπτικός φλοιός του εγκέφαλου με αποτέλσμα να μπορεί να διακρίνει κάποιες φιγούρες

7

8 High Tech γυαλιά για μερικώς τυφλούς
Τα γυαλιά αυτά ενσωματώνουν δύο κάμερες οι οποίες εντωπίζουν τα αντικείμενα που βρίσκονταιμπροστά από τα άτομα καθώς και σε πια απόσταση βρίσκονται. Ο ενσωματωμένος μηχανισμός μπορεί να διαβάσει τυχόν πινακίδες που βρίσκονται στο συγκεκριμένο οπτικό πεδίο και το διαβάζει μεταφέροντας το ακουστικά στο άτομο.

9 Haptic Braille Είναι μια συσκευή που μοιάζει με ποντίκι και βοηθά τους τυφλούς να διαβάζουν κανονικό κείμενο σε σύστημα Braille.

10

11 Sign Language Voice Translator
Σε μια δύσκολη περίπτωση όπου ένας τυφλός και ένας κωφός συναντιούνται είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επικοινωνήσουν αφού δεν μπορούν να δουν καλά και να ακούσουν Με τη συσκευή αυτή οι χειρονομίες μετατρέπονται σε φωνή και η φωνή μετατρέπεται σε γραπτό κείμενο βοηθώντας και τους δύο στην επικοινωνία.

12

13 Braille E-Book Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι είναι αρκετά δύσκολο για έναν τυφλό να διβάσει μεγάλα και ογκώδη βιβλία περιοδικά και εφημερίδες. Με το σύστημα αυτό αλλάζει η επιφάνεια των αντικειμένων που διαβάζει το άτομο με την ηλεκτρομγνητική επιφάνεια και μετατρέπεαι σε γλώσσα Braille.

14

15 Screen Reader Βοήθημα για τα τυφλά άτομα να πλοηγηθούν στο διαδίκτυο με τον αναγνώστη οθόνης. Διαβάζει όλα τα στοιχεία που βλέπει στην οθόνη για να μπορεί ο χρήστης να πλοηγηθεί. Ωστόσο είναι μεγάλο πρόβλημα γιατί διαβάζει και τις χρήσιμες και τις μη χρήσιμες πληροφορίες

16

17 Εμπειρίες https://www.youtube.com/watch?v=Kg4eClXNNLw

18 https://sites.google.com/site/zaxmgs/personas/assingment-1


Κατέβασμα ppt "Τύφλωση Αλίνα Ζαρίτσκαγια Κατερίνα Θεοδώρου Μικαέλλα Χρυσοστόμου Χριστόδουλος Παύλου Χριστόδουλος Αγαπίου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google