Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΣ ΙΩΣΗΦ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΣ ΙΩΣΗΦ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΣ ΙΩΣΗΦ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΣ ΙΩΣΗΦ

2 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Χρήστος Τσαντίκος Ελένη Ορφανιώτη Γεωργία Πολυγερινού
Μαρία Μαρίνου Βασιλική Πανή Κωνσταντίνος Τζιαμτζής

3 Το όνομα Αλόννησος δόθηκε επί Όθωνα, το 1838.
Από μετέπειτα έρευνα αυτό διαπιστώθηκε ως λάθος γιατί κατά την αρχαιότητα ήταν άλλη η Αλόννησος. Αυτό δεν άλλαξε και το όνομα παραμένει για το νησί. Το προηγούμενο όνομα Λιαδρόμια πολλοί υποστηρίζουν ότι προέρχεται από παραλλαγή του «Διαδρόμια» Από έρευνα αυτό διαπιστώθηκε ως λάθος δεδομένου ότι κατά την αρχαιότητα ήταν άλλη η Αλόννησος.

4 Η σημερινή Αλόννησος έλαβε αυτό το όνομα στα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης της Ελλάδας και δεν ταυτίζεται με την Αλόννησο των αρχαίων χρόνων. Το νησί κατά την αρχαιότητα ονομαζότανε Ίκος, ενώ Αλόννησο ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες, πιθανόν το γειτονικό προς τα βόρεια νησί της Κυρά-Παναγιάς. Η έκταση του νησιού είναι στρέμματα. Η μορφολογία του εδάφους χαρακτηρίζεται από το ομαλό ανάγλυφο με μικρές κοιλάδες και ομαλές παραλίες στα ανατολικά. Η μεγαλύτερη έκταση είναι βοσκότοποι ενώ αρκετά μεγάλο ποσοστό εδαφών καταλαμβάνουν τα δάση (42%). Οι υπόλοιπες εκτάσεις αποτελούν τη γεωργική γη (4%), τους οικισμούς και τους δρόμους (8%).

5 ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Η Αλόννησος έχει περίπου 2500 κατοίκους.
Η Αλόννησος έχει περίπου κατοίκους. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο πληθυσμός διπλασιάζεται. Ο πληθυσμός της Αλοννήσου μετά από μια περίοδο εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης, παρουσιάζει τις τελευταίες δεκαετίες μικρή αλλά σταθερή άνοδο. Παραδοσιακή ασχολία των κατοίκων του νησιού αποτέλεσε ως τα μέσα του αιώνα η καλλιέργεια των αμπελιών και η παραγωγή μαύρου κρασιού εξαιρετικής ποιότητας.

6 Περιοχή Κάτοικοι Άγιος Πέτρος Αδελφοί Αλόννησος Βότση Γέρακας Γιούρα Καλαμάκια Κυρά Παναγιά Μαρπύντα Πατητήρι Περιστέρα Πιπέρι Σκάτζουρα Στενή Βάλα Χρυσή Μηλιά Ψαθούρα Σύνολο

7 ΙΣΤΟΡΙΑ Τα ονόματα με τα οποία ήταν γνωστή στο παρελθόν η Αλόννησος είναι Ίκος, Ευώνυμος, Λιοδρόμια, Χιλιοδρόμια. Η Αλόννησος αποτελούσε ανέκαθεν πέρασμα των θαλάσσιων δρόμων, κιόλας από την 9η χιλιετία π. Χ. και, ίσως γι αυτό, ανάδειξε την ναυπηγική σαν την πρώτη τέχνη των ανθρώπων της, μαζί με την κεραμική. Ο Τούρκικος ζυγός κράτησε μέχρι το 1830 όπου η Αλόννησος μαζί με τα υπόλοιπα νησιά των Σποράδων έγινε μέρος του νέου ελεύθερου Ελληνικού κράτους. Κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821 και κατά τα πρώτα έτη της απελευθέρωσης του Ελληνικού Έθνους, κατέφυγαν στην Αλόννησο Έλληνες από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Αυτοί, μαζί με τους αυτόχθονες του νησιού αποτέλεσαν τη σύνθεση του σημερινού πληθυσμού της Αλοννήσου.

8 ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Πραγματοποιείται στη Χώρα το Δεκαπενταύγουστο Η Εκκλησία του Χριστού Είναι μια πανέμορφη μικρή εκκλησία στην παλιά πρωτεύουσα και μια από τις λίγες που άντεξαν τον σεισμό. Η αρχιτεκτονική της έχει έντονη δυτική επιρροή. Οι μόνες ζημίες που προκάλεσε  ο σεισμός είναι οι χαραμάδες που φαίνονται στους τοίχους. Μέσα από την εκκλησία φυλάσσονται παλιές εικόνες που χρονολογούνται στα μέσα του 17ου αιώνα. Η ίδια η εκκλησία χτίστηκε τον 12ο αιώνα και διευθύνεται σήμερα από τον Παπα Γρηγόρη, τον παπα του χωριού.

9 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Πατητήρι (πρωτεύουσα)   Έχει κατοίκους. Είναι η πρωτεύουσα και το λιμάνι του νησιού από το 1978. Eίναι το λιμάνι, το εμπορικό και διοικητικό κέντρο του νησιού. Tην ονομασία αυτή την έχει πάρει από πολύ παλιά, καθώς εδώ βρίσκονταν τα πατητήρια για την παραγωγή του ονομαστού της κρασιού. Kατά τους θερινούς μήνες η παραλία κατακλύζεται από κόσμο και μονοδρομείται για να αποφευχθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση, ειδικά τις βραδινές ώρες.

10 Η ΦΩΚΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΟΝΗΣΟΥ Οι πρώτες φώκιες εμφανίστηκαν, πριν από 25 εκατομμύρια χρόνια στις βόρειες θάλασσες. Ανάμεσά τους και η φώκια της Μεσογείου, η διάσημη Μονάχους μονάχους! Οι πρόγονοι της φώκιας ήταν στεριανοί και είχαν τέσσερα πόδια, τρίχωμα και ουρά! Η τροφή, όμως, στη στεριά φαίνεται πως δεν ήταν αρκετή. Έτσι, τα πρωτόγονα εκείνα ζώα, που θύμιζαν κάτι από αρκούδα , σκύλο ή ασβό στράφηκαν στο νερό. Στην αρχή ψάρευαν άτσαλα στα ρηχά. Με τον καιρό, εξελίχθηκαν σε εξαίρετους κολυμβητές. Τα πόδια τους μετατράπηκαν σε πτερύγια και οι βουτιές τους φτάνουν πολλά μέτρα βάθος. Μια Μεσογειακή φώκια βουτάει πάνω από 150 μέτρα!

11 Η Μεσογειακή φώκια, Μονάχους μονάχους , είναι ένα από τα τρία είδη του γένους Μονάχους .
Το μήκος των ενήλικων ζώων κυμαίνεται μεταξύ 2.0 – 2.4 μέτρα, ενώ το βάρος τους υπολογίζεται ότι φθάνει τα κιλά. Η αναπαραγωγικής περιόδου φαίνεται ότι διαφέρει ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος και τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες όπου βρίσκονται οι πληθυσμοί. Στη Δυτική Σαχάρα τα μικρά της Μεσογειακής φώκιας γεννιούνται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ στην Ελλάδα η αναπαραγωγική περίοδος περιορίζεται από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο, με τον μεγαλύτερο αριθμό γεννήσεων να καταγράφεται τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

12 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, είναι το πρώτο Θαλάσσιο Πάρκο της Ελλάδας, και η μεγαλύτερη προστατευμένη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 1986. Εκτός από τη θαλάσσια περιοχή, περιλαμβάνει τη νήσο Αλόννησο, 6 μικρότερα νησιά (Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάτζουρα και Γιούρα) καθώς και 22 βραχονησίδες.

13 Στόχος του Πάρκου είναι η διαφύλαξη του πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας που κινδυνεύει από τον τουρισμό, από την υπερβολική αλιεία και από τη ρύπανση - παράγοντες που μειώνουν την τροφή της και καταστρέφουν τους βιότοπους της. Η χλωρίδα της περιοχής συμπεριλαμβάνει σπάνια είδη, ενώ και η πανίδα της, ιδιαίτερα η ορνιθολογική παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

14 ΠΗΓΕΣ http://www.monachoulis.gr/displayITM1.asp?ITMID=14
ν ν


Κατέβασμα ppt "ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΣ ΙΩΣΗΦ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google