Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

WIKIS Η ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (. ή ;)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "WIKIS Η ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (. ή ;)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 WIKIS Η ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (. ή ;)

2 ΧΑΒΑΗ? Ο όρος wiki (wiki) είναι μια συντομευμένη μορφή του wiki wiki που στη γλώσσα της Χαβάης χρησιμοποιείται συνήθως ως επίθετο ή επίρρημα και σημαίνει γρήγορο ή γρήγορα. Η λέξη Wiki ερμηνεύεται μερικές φορές ως ακρώνυμο για το "What I know is" δηλαδή "Αυτό που εγώ ξέρω είναι". Είναι μια χαρακτηριστική φράση για τον τρόπο λειτουργίας του Wiki: ο κάθε χρήστης που συμμετέχει στη συγγραφή κάποιου έργου προσθέτει την προσωπική του γνώση, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να τη μοιράζονται.

3 Τι είναι το Το Wiki είναι ένας τύπος ιστοτόπου που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει και να επεξεργαστεί τις σελίδες του. Σε ένα wiki, διάφορα άτομα μπορούν να γράφουν μαζί. Αν ένα άτομο κάνει κάποιο λάθος, το επόμενο μπορεί να το διορθώσει. Mπορεί επίσης να προσθέσει κάτι νέο στην σελίδα, πράγμα που επιτρέπει την συνεχή βελτίωση και ενημέρωση. Επίσης στα wiki μπορεί να γίνεται συζήτηση. Σε ορισμένα wiki όπως η Βικιπαίδεια (το διασημότερο wiki) υπάρχουν οι σελίδες συζήτησης γι'αυτό, αλλά σε άλλα wiki, συζήτηση μπορεί να γίνεται σε όλες τις σελίδες.

4 Σύντομη Ιστορία του Wiki
Το πρώτο wiki, δημιουργήθηκε το 1994 και εγκαταστάθηκε στον Ιστό στις 25 Μαρτίου του 1995 από τον Ward Cunninghan. Αυτός εφηύρε το όνομα και την έννοια wiki και κατασκεύασε την πρώτη μηχανή wiki. Το Wiki αυτό είναι ευρύτερα γνωστό ως Wiki Wiki Web και φιλοξενείται στην ιστοσελίδα: . Δημιουργήθηκε στην κοινότητα των design pattern σαν ένα συμπλήρωμα του Portland Pattern Repository για να διευκολύνει τη συνεργασία πολλών προγραμματιστών. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μόνο το αρχικό wiki πρέπει να λέγεται Wiki (με κεφαλαίο) ή WikiWikiWeb. Ο Cunningham εμπνεύστηκε τον όρο wiki από τα "wiki wiki" δηλαδή τα "γρήγορα" λεωφορεία πυκνών δρομολογίων στον αερολιμένα της Χονολουλού. Το wiki Wiki ήταν η πρώτη χαβανέζικη λέξη που έμαθε στην πρώτη επίσκεψή του στα νησιά, όταν τον κατεύθυνε ο πράκτορας αερολιμένων για να πάρει το λεωφορείο wikiwiki μεταξύ των τερματικών. Ο Cunningham δήλωσε: "επέλεξα το wiki-wiki ως παρηχητικό υποκατάστατο για το "γρήγορα" και με αυτόν τον τρόπο απέφυγα την ονομασία quick-web”. Προς το τέλος της δεκαετίας του '90, η ιδέα της χρήσης των wikis σε ιδιωτικές και δημόσιες βάσεις γνώσεων άρχισε να βρίσκει μεγάλη αποδοχή. Αυτό το γεγονός ενέπνευσε τους ιδρυτές του έργου Nupedia Jimmy Wales και Larry Sanger να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία wiki σαν βάση για μια ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια. Η Wikipedia ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2001 και αρχικά βασίστηκε στο λογισμικό UseMod. Αργότερα μεταπήδησε στον δικό της ανοικτό κώδικα codebase, που υιοθετήθηκε στη συνέχεια από πολλά άλλα wikis. Στις αρχές του 2000, τα wikis άρχισαν να υιοθετούνται όλο και περισσότερο στις επιχειρήσεις σαν λογισμικό που επιτρέπει τη συνεργασία πολλών χρηστών. Οι πιο συνηθισμένες χρήσεις του ήταν στις επικοινωνίες, σε intranets και στη συλλογική τεκμηρίωση προγραμμάτων, αρχικά από τεχνικούς χρήστες. Το Δεκέμβριο του 2002, η Socialtext προώθησε την πρώτη εμπορική ανοικτή λύση wiki: Wikis ανοικτού κώδικα όπως τα MediaWiki, Kwiki και TWiki που ξεπέρασαν το 1εκ downloads στα repos του Sourceforge μέχρι και το Σήμερα ορισμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα wikis σαν το μοναδικό συλλογικό λογισμικό και σαν υποκατάστατο των στατικών intranets. Κατά μια άποψη, γίνεται μεγαλύτερη χρήση των wikis πίσω από τα firewalls παρά στο δημόσιο διαδίκτυο. Το 2005 οι Los Angeles Times πειραματίστηκαν με τη χρήση wiki στο εκδοτικό τμήμα της ιστοσελίδας τους. Το έργο Wikitorial σύντομα έκλεισε καθώς βάνδαλοι το κατέστρεψαν.

5 Διάφορα wikis   wiki για το wiki Αρχή.mht

6 Ας φτιάξουμε το δικό μας !
Δοκιμάστε να φτιάξετε δικά σας wiki ξεκινώντας : Φυσικά υπάρχουν κι άλλες επιλογές όπως: πολύ καλό στο στυλ του wikipedia αλλά απαιτεί εγκατάσταση σε δικό σας χώρο (π.χ. στο ΠΣΔ) και είναι λίγο δύσχρηστο για τα παιδιά

7 ΒΗΜΑΤΑ Πριν ξεκινήσουμε θα πρέπει να έχουμε ένα email.
Πληκτρολογήστε στον φυλλομετρητή τη διεύθυνση Στο μενού δεξιά επιλέγουμε  Create a free K-12 plan wiki. Συμπληρώνουμε τα στοιχεία – ΠΡΟΣΟΧΗ : στο wiki permissions. Πατάμε το κουμπί join και…. Έχουμε το Wiki μας!!!! ( Θα λάβουμε μήνυμα και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας)

8 EDIT SAVE Έχουμε WIKI!!! Και τώρα…?

9 Διαχείριση του WIKI μας
Wiki Home: είναι η αρχική σελίδα μας! Ας την φτιάξουμε όμορφη: Πατήστε το πλήκτρο EDIT ( δεν σας θυμίζει τον επεξεργαστή κειμένου;) και ας γράψουμε ένα καλωσόρισμα στον επισκέπτη του WIKI μας . Ας βάλουμε και μία φωτογραφία. Από το file μπορούμε να φορτώσουμε όποια εικόνα ή αρχείο έχουμε σωσμένο στα αρχεία του Η/Υ μας. Μπορείτε να εισάγεται και κείμενο από το διαδίκτυο ή τον επεξεργαστή σας με απλή αντιγραφή (copy) και επικόλληση (paste)

10 Manage Wiki Ας κάνουμε το wiki μας πιο προσωπικό!
Από τα Settings Look and Feel μπορούμε να αλλάξουμε τα χρώματα και να διαλέξουμε ποιο από τα προτεινόμενα στυλ θα θέλαμε να έχουμε. Από τα Settings  Wiki Info αλλάζουμε το όνομα και μπορούμε να γράψουμε και ελληνικά.

11 Pages and Files Ανοίγουμε καινούργιες σελίδες για διάφορα θέματα ή μια για κάθε χρήστη μας. New page: δίνουμε ένα νέο όνομα και για να κατοχυρώσουμε την σελίδα πρέπει να γράψουμε κάτι και να κάνουμε save. Μια σελίδα μπορούμε να την έχουμε κλειδωμένη (lock), μπορεί να διαβαστεί , αλλα δεν μπορεί κανείς να επέμβει ή ξεκλείδωτη ( unlock) ,όπου όλοι μπορούν να συνεισφέρουν στο περιεχόμενο της. Μπορούμε επίσης να σβήσουμε μια σελίδα.

12 Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε …
Στις σελίδες μας μπορούμε να προσθέσουμε: -links στο διαδίκτυο - να βάλουμε πίνακες και για πιο προχωρημένους…. - να χρησιμοποιήσουμε τα wid

13

14 Members Μοιραστείτε το WIKI σας με άλλους!
Invite People : γραφούμε το των ατόμων που θα θέλαμε να μετέχουν και τους προσκαλούμε. Αφού λάβουν το , μπορούν να αποδεχτούν την πρόσκληση και να ανοίξουν λογαριασμό (account). Ορίζουμε τα δικαιώματα των χρηστών μας.

15 ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!!! ΚΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ! ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!

16 Για οποιαδήποτε βοήθεια μη διστάσετε evmanol@gmail.com Σας ευχαριστώ
Λίτσα Μανώλογλου (ΠΕ02, msc in computer science)


Κατέβασμα ppt "WIKIS Η ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (. ή ;)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google