Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΥΠΡΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΥΠΡΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΥΠΡΟΥ
ΕΥΓΕΝΙΑ ΛΑΪΟΥ Β’2

2 ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ
Εμπρόσθια όψη: Το έμβλημα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, οι λέξεις «ΚΥΠΡΟΣ», « CYPRUS» και «KIBRIS» , η χρονολογία «2015» και περιμετρικά τα κύματα της θάλασσας. Οπίσθια όψη: Σύνθεση που απεικονίζει το μαρμάρινο άγαλμα της θέας Αφροδίτης με φόντο το χάρτη της Κύπρου και περιμετρικά τα κύματα της θάλασσας. Στο άνω μέρος από αριστερά προς δεξιά το όνομα της θεάς «ΑΦΡΟΔΙΤΗ», «APHRODITE» Στη σύνθεση αυτή απεικονίζεται και η ονομαστική αξία του κέρματος, 5€

3 ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΚΩΣΤΑ ΜΟΝΤΗ
Εμπρόσθια όψη: Το έμβλημα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, οι λέξεις «ΚΥΠΡΟΣ», «CYPRUS» και «KIBRIS» και η χρονολογία «2014». Οπίσθια όψη: Σύνθεση που απεικονίζει την προσωπογραφία του Κύπριου ποιητή Κώστα Μόντη σε προχωρημένη ηλικία που αντανακλά την ωριμότητα των στοχασμών του διακεκριμένου και βραβευμένου Κύπριου ποιητή.  Στην σύνθεση απεικονίζεται και η ονομαστική αξία του κέρματος, €5.  Περιμετρικά, στο άνω μέρος από αριστερά προς δεξιά, η φράση «ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΝΤΗΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ».  Το κέρμα εκδίδεται σε ανάμνηση του Κύπριου ποιητή με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του και 10 χρόνων από το θάνατό του

4 50ΧΡΟΝΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ
Εμπρόσθια Όψη: Το έμβλημα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, οι λέξεις «ΚΥΠΡΟΣ», «CYPRUS» και «KIBRIS» και οι χρονολογίες « ». Οπίσθια Όψη: Σύνθεση που απεικονίζει νεαρή κόρη να κρατά κλαδί ελιάς με καρπό, συμβολίζοντας την ελπίδα για τη νέα περίοδο που ακολουθεί την πεντηκονταετή προσφορά της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στην κυπριακή οικονομία. Στο φόντο εναλλαγή των συμβόλων της κυπριακής λίρας και του ευρώ παραπέμπει στα νομίσματα της πεντηκονταετούς περιόδου. Στη σύνθεση απεικονίζεται και η ονομαστική αξία του κέρματος, €20.  Περιμετρικά η φράση «ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 50 ΧΡΟΝΙΑ».

5 ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε.
Εμπρόσθια Όψη: Το ιδρυτικό έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο συμπίπτει με το έμβλημα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, οι λέξεις “ΚΥΠΡΟΣ” “CYPRUS” και “KIBRIS” και το έτος “2012”. Οπίσθια Όψη: Σύνθεση που απεικονίζει μαργαρίτα, μοτίβο από λευκαρίτικο κέντημα, το χαρακτηριστικότερο είδος κεντητικής τέχνης της Κύπρου αναγνωρισμένο από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Προβάλλει τη λαïκή παράδοση και εκφράζει την κυπριακή φιλοξενία. Γύρω από τη μαργαρίτα παρουσιάζονται κυματιστοί κύκλοι συμβολίζοντας τη Μεσόγειο θάλασσα που περιβάλλει την Κύπρο. Στη σύνθεση, επίσης, αναγράφεται η ονομαστική αξία του κέρματος €5 και η φράση "CYPRUS EU PRESIDENCY".

6 50ΧΡΟΝΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εμπρόσθια Όψη: Το ιδρυτικό έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο συμπίπτει με το έμβλημα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Οπίσθια Όψη: Σύνθεση που απεικονίζει σχηματοποιημένο δέντρο με τα σύνθετα κλαδιά του να αγκαλιάζουν ένα περιστέρι, συμβολίζοντας τις κοινότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας να αγκαλιάζουν τον πόθο για ειρηνική συμβίωση. Στη σύνθεση απεικονίζεται και η ονομαστική αξία του κέρματος 20€.

7 ΝΟΜΙΣΜΑ ΈΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ
Εμπρόσθια Όψη: Το έμβλημα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Οπίσθια Όψη: Σύνθεση που παρουσιάζει την Κύπρο να συνδέεται με δακτυλίδι με την Ευρώπη, σε σχηματοποιημένο χάρτη. Στον περίγυρο του δακτυλιδιού επαναλαμβάνεται το σύμβολο του ευρώ. Επίσης απεικονίζονται τα 12 αστέρια της ΕΕ σε ημικύκλιο. Στη σύνθεση απεικονίζεται και η ονομαστική αξία του κέρματος 5€.

8 ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ


Κατέβασμα ppt "ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΥΠΡΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google